24
Okt
07

SoalJawab:Kepastian menggunakan Mesin Pembasuh

Soalan:

Saya ingin mendapat KEPASTIAN sama ada pakaian yang dibasuh dengan menggunakan MESIN pembasuh itu BERSIH di segi HUKUM SYARAK atau tidak?

Jawapan:

SEBELUM dijawab soalan anda, terlebih dahulu perlu dijelaskan cara-cara membasuh atau mencuci pakaian jika ia terkena NAJIS.

PERTAMA sekali, ketika membasuh MESTIlah menggunakan air yg MUTLAK (air yang suci lagi menyucikan).

KEDUA, hendaklah diALIRKAN atau diJIRUSkan air itu ke atas pakaian yg terKENA NAJIS. BOLEH dicelup sekiranya air takungan LEBIH daripada DUA kolah dan dgn sebab celupan itu air TIDAK BERUBAH warna atau baunya, iaitu khusus yg menjadi sifat-sifat najis.

KETIKA, dengan sebab basuhan di atas kita pasti dengan YAKIN bahawa NAJIS telah HILANG daripada pakaian kita, iaitu meliputi segala sifatnya – warna, rasa dan bau.

Membasuh pakaian dgn menggunakan MESIN pembasuh sama ada BERSIH atau TIDAKNYA di segi SYARAK, maka hendaklah diPASTIkan basuhan itu sama ada ia telah MEMENUHI syarat-syarat yg tersebut di atas atau tidak. Sekiranya telah MEMENUHI kehendak syarak, BERSIHlah pakaian yg dibasuh itu.

PERHATIKANLAH bagaimana keadaan pakaian kita itu dibilas, adakah air pembilas itu mengalir dari atas dan terus keluar tanpa bertakung di dalamnya? JIKA keadaannya begitu, maka bersihlah pakaian itu.

TETAPI sekiranya air pembilas itu bertakung terlebih dulu di dalam mesin tersebut, SETELAH penuh barulah ia keluar (ini berlaku bagi setengah mesih pembasuh), maka basuhan dgn cara yg demikian TIDAK SAH di segi hukum syarak (iaitu pakaian yg terkena NAJIS).

Untuk MENJAMIN pakaian kita BERSIH dibasuh dgn mesin pembasuh ada BAIKnya dipastikan terlebih dahulu pakaian yg dibasuh itu TIDAK mengandungi NAJIS. HILANGkan najis terlebih dahulu, KEMUDIAN barulah dimasukkan ke dalam mesin pembasuh utk proses pembasuhan supaya bersih di segi zahirnya.

‘Abu muslim menjawab 1001 masalah agama’
ABU MUSLIM @ Ust Safwan Fathy
Advertisements

0 Responses to “SoalJawab:Kepastian menggunakan Mesin Pembasuh”  1. Tinggalkan Komen

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


Oktober 2007
I S R K J S A
    Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Blog Stats

  • 100,065 hits

Mari kongsi ilmu cari duit dan buat wang

Flickr Photos

Pilihan Kategori

Jom Twitter

ViralHosts.com

Advertisements

%d bloggers like this: