26
Nov
07

Kesedaran Rakyat Malaysia

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera.

Bila sahaja buka siaran Radio atau TV baru-baru ini, ada sahaja cerita-cerita yang kurang enak didengar dan tidak berapa sedap dibicarakan. Heboh pasal ‘perhimpunan haram’lah, para perniaga ‘kerugian’lah, pelancung asing ‘rasa bimbang’lah Media Barat (luar negeri) memberikan ‘gambaran buruk’ kepada imej negara kita yaang tercinta ini, sedangkan kita baru sahaja dalam beberapa bulan yang telah lepas merayakan ulangtahun “Kemerdekaan yang ke-50 Tahun”.

Disebabkan ‘ada  perasaan tidak puas hati’ dikalangan segelintir individu atau kumpulan maka yang menjadi mangsa adalah semua rakyat Malaysia khususnya penduduk disekitar Lembah Kelang.

Akibatnya jalan raya kena diadakan ‘Sekatan Jalan’ (Road Block).. Kawasan tumpuan ‘pelancungan ditutup’ buat sementara. Pihak FRU dikerah berjaga-jaga bagi mengawal sebarang tindakan yang tidak diingini.

Semuanya ini menjerumus kepada arus negatif didalam segenap pihak. Perasaan bimbang jika berlanjutan sehingga ke esokan harinya. Jika pihak yang berkenaan (Pihak Berkuasa Tempatan)’ tidak berani’ menyelesaikan sudah pasti ‘Perasaan Berani yang Tidak Bertempat’ pihak yang menganjurkan perhimpunan itu akan menguasai setiap orang yang berada disekitar itu.

Al-hamdulillah jalan penyelesaian telah pun dapat dicapai walaupun pelbagai andaian pihak media luar mengecam dan melemparkan laporan buruk yang tidak benar itu.

Syabas pihak anggota FRU dan polis atas usaha anda itu telah mendamaikan suasana pada hari ini.

Pengajaran;

Jika andaian-andaian atau perasaan buruk sangka masih lagi menebal didalam diri seseorang individu itu nescaya ia boleh menjangkit dan merebak dengan begitu pantas sekali sehingga tiada terkawal. Seperti peristiwa 13Mei yang berlaku itu adalah akibat masih ada perasaan dendam yang membara didalam individu itu yang telah ditanam didalam Minda mereka sejak dari generasi yang lalu itu.

Ayuh, marilah kita merubah minda dan berpindah minda dari yang negatif kepada yang positif. Minda yang baik bermula dari diri anda sendiri..

Sekian.. Selamat Maju Jaya.

Advertisements

0 Responses to “Kesedaran Rakyat Malaysia”  1. Tinggalkan Komen

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


November 2007
I S R K J S A
« Okt   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Blog Stats

  • 100,063 hits

Mari kongsi ilmu cari duit dan buat wang

Flickr Photos

Pilihan Kategori

Jom Twitter

ViralHosts.com

Advertisements

%d bloggers like this: