11
Mac
08

Minda Anda: Sangat Mudah Bukan?

Salam hormat dan bersua kembali dilaman blog ini.

Hari ini saya hendak berkongsi cerita tentang bagaimana Minda kita membantu kita untuk menambahkan pendapatan sampingan dalam apa jua bidang yang kita ceburi.

Saya telah membaca buku ‘Self-Help Book’ hasil tulisan Dr. Joseph Murphy (The Power of Your Subconscious Mind) dan didalamnya ada menceritakan bagaimana kisah seorang tuan rumah yang memanggil tukang baiki kerosakan dapur relaunya itu. Setelah diperiksa si tukang baiki dapur itu mendapati kerosakannya cuma sedikit sahaja dan membaikinya semula kerosakan tersebut tidak sampai setengah jam pun.

Alih-alih bila bil diberi kepada tuan rumah itu, maka amatlah terperanjatnya kerana sebanyak USD$200 dikenakan bayaran padahal kerosakannya cuma sedikit sahaja. Ini membuatkan tuan rumah itu merasa tidak puas hati atas bayaran yang dikenakan kepadanya.

Akhirnya situkang baiki itu menjelaskan bahawa memanglah betul harga untuk memperbaiki (menampal) dapur yang rosak itu cuma USD$2 sahaja, namun baki USD$198 itu adalah bayaran kepada “pencarian punca apakah yang rosak dan bagaimana untuk memperbaikinya pula”.

Jadi mungkin anda pernah mengalami pengalaman sedemikian rupa atau lebih kurang sama bunyinya, maka inilah dia sebenarnya yang perlu kita ketahui bahawa ‘Minda separa sedar kita’ adalah Guru Mekanik yang Ungul didalam diri anda. Ia mengetahui apakah jalan dan cara bagaimana untuk menyembuhkan sebarang anggota tubuh badan kita’ dan lain-lainya..

Untuk mendapatkan badan yang sihat, maka minda separa sedar anda akan membentuknya dan memperkuatkannya TETAPI kunci yang utama ialah berehat atau bersantai (relaxation). “Mudah bukan”.

Jangan membiarkan diri anda dilanda kebuntuan dengan memikirkan maksud sesuatu perkara dengan terperinci sekali. Sebaliknya ketahuilah apakah hasil yang bakal terjadi nanti. Sematkanlah perasaan anda dengan penuh rasa gembira dalam menyelesaikan masalah anda itu sama ada dari segi kesihatan, kewangan atau hubungan peribadi anda.

Sentiasalah ingat bagaimana rasanya bila mana anda telah sembuh selepas menderita sakit yang berpanjangan ketika dahulu.

Berhati-hatilah apa yang anda pamerkan dan luahkan perasaan anda itu kerana minda separa sedar anda menerima pakai menjadi kenyataan. Pandangan atau idea baru anda itu hendaklah dirasakan dalam status pencapaian yang sempurna tercipta dan boleh diguna pakai dalam masa kini bukan untuk masa hadapan.

Sekian untuk kali ini, terima kasih dan jumpa lagi.

Anda mahu berkongsi idea hanya e-mail saja di: bardmy71@gmail.com

Saya menanti respon dari anda semua.

Advertisements

0 Responses to “Minda Anda: Sangat Mudah Bukan?”  1. Tinggalkan Komen

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


Mac 2008
I S R K J S A
« Feb   Mei »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Blog Stats

  • 106,784 hits

Mari kongsi ilmu cari duit dan buat wang

Flickr Photos

Pilihan Kategori

Top Clicks

  • Tiada

Jom Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

ViralHosts.com

Advertisements

%d bloggers like this: